Предложението ще се разисква на предстоящата общинска сесия  Инвеститор иска

...
Предложението ще се разисква на предстоящата общинска сесия  Инвеститор иска
Коментари Харесай

Нов инвеститор иска да прави водороден завод в Равнец за половин милиард, ще открие 1000 работни места

Предложението ще се разисква на идната общинска сесия 

Инвеститор желае да построи водороден цех в бъдещата индустриална зона „ Равнец “ за близо 600 млн.лева . За предлагането, по което се е работило безшумно от известно време, излиза наяве от докладна бележка на кмета Димитър Николов, който предлага на общинските съветници да трансформират ПУП-а на бившето военно летище, с цел да се допусне реализирането на огромния план, който е без аналог за област Бургас.

Подобна концепция стоеше на дневен ред доскоро повече от година – по времето на кабинета „ Петков “ , само че тогава бе спряна след интервенция от най-високо равнище.

Мотивите по този начин и не станаха ясни. Т върдеше се, че задачата е да се запазят летателните писти на летището, които някой ден може да се употребяват за аеротерминал и индустриална зона. Експерти тогава в детайли обясниха, че планът няма да пречи на пистите, само че доводите не бяха признати и планът, който бе за почти същата стойност, бе спрян, а вложителят „ Бургас Хайдръджън “ ЕАД разгласи, че е отчаян от отношението и се отхвърля.

Новият претендент за сходно произвеждане на пръв взор няма нищо общо със остарялата компания. Самата идея също е по-различна.

От преписката, която е показана пред съветниците излиза наяве, че на 10 март т.г. в Община Бургас е постъпило заявление от „ Виртус Инвестмънт “ АД . Компанията е претендент за приемане на документ за вложител „ А “ клас.

Фирмата е част от интернационален консорциум, а в България е представлявана от Свилен Баев, гръцкият жител Савос Агапио и Василиос Пападополу. Първият е осъществил десетки планове със зарядни станции за коли в цялата страна, както и няколко вложения в електроцентрали.

В капиталовото им желание до Община Бургас написа, че проектите са за „ създаване на индустриален комплекс за асемблиране на детайли за водородната промишленост и база за асемблиране на зарядни станции. Производственият комплекс ще се зарежда от зелен водород, а задачата е да се обособи въглеродно-неутрална зона “.

На първия стадий се планува производствата да обезпечат до 200 работни места, а в 5-годишния проект на сдружението е планувано, същите да се усилят до 1000!

Инвеститорът предлага да построи и център за подготвеност с присъединяване на български и задгранични университети.

Предложението ще се разисква на ПК " Устройство на територията " на следващия ден в 12 часа. Днес инвестицията получи " зелена светлина " на непрекъснатата комисия по " Икономика " към Общински съвет Бургас.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР